Detection and serotyping of Escherichia coli O157:H7 in meat products commercialized in Cartagena de Indias, Colombia

Authors

Keywords:

Escherichia coli, Food microbiology, Food quality, Foodborne diseases, Food hygiene, Colombia

Abstract

Introduction: Escherichia coli O157:H7 is a pathogenic bacterium associated with foodborne illnesses caused by consuming raw meat or vegetables. Meat can promote its growth, as well as the growth of other spoilage or pathogenic microorganisms.

Objectives: Identify E. coli and serotype O157:H7 in meat products sold at various meat stores in Cartagena de Indias, Colombia.

Methods: An observational, descriptive, cross-sectional study was conducted with convenience sampling. A total of 210 meat product samples (beef, pork and chicken) were collected from private and public establishments. The Most Probable Number (MPN) technique was used for counting and the Reveal system was used for serotyping.

Results: Unacceptable levels of E. coli (>1100 MPN/g) were found in 60% (36/60) of the pork samples from private markets, 92.5% (37/40) of the pork from the public market, and 55.7% (39/70) of beef from private markets. The values were acceptable in chicken meat. Serotype O157:H7 was identified in 28% (17/60) of pork samples from the public market, 77.5% (31/40) of pork samples from private markets, 30% (21/70) of beef samples, and 32.5% (13/40) of chicken samples from private markets.

Conclusions: E. coli O157:H7 was identified in meat products. This finding underscores deficiencies in the microbiological quality and food safety of these products. Low levels of E. coli in chicken meat did not imply the absence of serotype O157:H7, highlighting the need for stricter controls throughout the production chain.

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Piedad Astrith Franco Anaya, Universidad de San Buenaventura

Grupo de investigación en Microbiología y Ambiente (GIMA)

Luz Ramírez, Universidad de San Buenaventura

Grupo de investigación en Microbiología y Ambiente (GIMA)

Mauricio E. Orozco-Ugarriza, Universidad de San Buenaventura

Corporación para el desarrollo de la Investigación en Biomedicina & Biotecnología, Grupo de investigación traslacional en Biomedicina y Biotecnología (GITB&B)

References

1. Anderson KL, Whitlock JE, Harwood VJ. Persistence and differential survival of fecal indicator bacteria in subtropical waters and sediments. App Environ Microbiol. 2005;71(6). DOI: https://doi.org/10.1128/AEM.71.6.3041-3048.2005

2. Kaper JB, Nataro JP, Mobley HLT. Pathogenic Escherichia coli. Nat Rev Microbiol. 2004;2:123-40. DOI: https://doi.org/10.1038/nrmicro818

3. Jure MA, Condorí MS, Terrazzino GP, Catalán MG, Campo AL, Zolezzi G, et al. Aislamiento y caracterización de Escherichia coli O157 en productos cárnicos bovinos y medias reses en la provincia de Tucumán. Rev Argentina Microbiol. 2015;47(2):125-31. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ram.2015.03.006

4. Silveyra IM, Pereyra AM, Alvarez MG, Villagran MD, Baroni AB, Deza N, et al. Aislamiento de Escherichia coli enteropatógeno O157:H16 de un caso de diarrea infantil y sus contactos familiares en La Pampa, Argentina. Rev Argentina Microbiol. 2015;47(4):317-21. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ram.2015.08.006

5. Rodríguez Torrens H, Barreto Argilagos G, Sedrés Cabrera M, Bertot Valdés J, Martínez Sáez SM, Guevara Viera G. Las enfermedades transmitidas por alimentos, un problema sanitario que hereda e incrementa el nuevo milenio. REDVET. 2015 [acceso 24/01/2023];16(8):1-27. Disponible en: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=63641401002

6. Morán Bajaña JT. Detección de Escherichia coli O157:H7 en carnes bovinas y la evaluación de riesgo microbiológico en hamburguesas en Quevedo-Ecuador [tesis doctoral]. [La Habana]: Instituto de Farmacia y Alimentos, Universidad de La Habana; 2019 [acceso 05/06/2025]. Disponible en: https://accesoabierto.uh.cu/files/original/2153139/JOAQUIN_MORAN_BAJANA_[27-junio-2019].pdf

7. Cortés-Sánchez AJ, Salgado-Cruz MP. Escherichia coli O157: H7 in the context of foodborne diseases and public health. Environ Exp Biol. 2017;15:191-200. DOI: https://doi.org/10.22364/eeb.15.19

8. Roldán ML, Chinen I, Otero JL, Miliwebsky ES, Alfaro N, Burns P, et al. Aislamiento, caracterización y subtipificación de cepas de Escherichia coli O157:H7 a partir de productos cárnicos y leche. Rev Argentina Microbiol. 2007 [acceso 17/11/2022 ];39(2):113-9. Disponible en: https://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0325-75412007000200012

9. Zhao T, Doyle MP, Shere J, Garber L. Prevalence of enterohemorrhagic Escherichia coli O157:H7 in a survey of dairy herds. App Environ Microbiol. 1995;61(4):1290-3. DOI: https://doi.org/10.1128/aem.61.4.1290-1293.1995

10. Cuesta J, Mattar S, Parra M. Caracterización molecular de cepas de E. coli 0157: H7 aisladas de humanos en Bogotá, DC. Salud UIS. 2003 [acceso 02/02/2023];35(3):116–21. Disponible en: https://revistas.uis.edu.co/index.php/revistasaluduis/article/view/713

11. Franco Urrutia L, Vargas Puentes X, Mendoza A, Bayona M, Plaza A. Determinación de Escherichia coli 0157 a partir de productos cárnicos y lácteos artesanales empleando dos sistemas de aislamiento. Univ Scientiarum. 2001 [acceso 25/11/2022];6(1):23-30. Disponible en: https://revistas.javeriana.edu.co/index.php/scientarium/article/view/4828

12. Matta S, Visbal SJ, Arrieta G. E. coli 0157: H7 Enterohemorrágico: Un agente etiológico de diarrea en Colombia subestimado. Parte II. Revista MVZ Córdoba. 2001;6(2):81-6. DOI: https://doi.org/10.21897/rmvz.527

13. Vásquez Guerrero J. Enteroparásitos y factores de riesgo relacionados en frutas y hortalizas de los expendios públicos y privados de la ciudad de Cartagena [tesis de grado]. [Cartagena de Indias]: Universidad de San Buenaventura; 2015 [acceso 21/05/2023]. Disponible en: http://hdl.handle.net/10819/2865

14. Hernández A, Ramos AY. Incidencia de Escherichia coli en chuletas crudas de cerdo vendidas al detal en Maturín, estado Monagas, Venezuela. Rev Cient UDO Agrícola. 2008 [acceso 25/11/2022];8(1):138-42. Disponible en: http://saber.udo.edu.ve/index.php/udoagricola/article/view/3356/0

15. Narváez-Bravo CA, Carruyo-Núñez G, Moreno M, Rodas-González A, Hoet AE, Wittum TE. Aislamiento de Escherichia coli O157:H7 en muestras de heces de ganado bovino doble propósito del municipio miranda, Estado Zulia, Venezuela. Rev Cient Fac Ciencias Vet (Universidad del Zulia). 2007 [acceso 21/02/2023];17(3):239-45. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=95917305

16. Rivero MA, Padola NL, Etcheverría AI, Parma AE. Escherichia coli enterohemorrágica y síndrome urémico hemolítico en Argentina. Medicina. 2004 [acceso 10/04/2023];64(4):352-6. Disponible en: http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0025-76802004000400014&lng=es&tlng=es

17. Huapaya B, Huguet J, Suárez V, Torres de Yón Y, Montoya Y, Salazar E, et al. Primer aislamiento de Escherichia coli O157: H7 enterohemorrágica en el Perú. Rev Peruana Med Exp Salud Púb. 2001 [acceso 10/04/2023];18(1-2):38-9. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=36318209

18. Franco Anaya PA, Ramírez Medina LM, Orozco Ugarriza ME, López Gutiérrez LA. Determinación de Escherichia coli e identificación del serotipo O157: H7 en carne de cerdo comercializada en los principales supermercados de la ciudad de Cartagena. Rev Lasallista Investig. 2013 [acceso 10/04/2023];10(1):91-100. Disponible en: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1794-44492013000100009&lng=en&tlng=es

19. Piedrahita D, Márquez T, Máttar S. Detección de Escherichia coli 0157: H7 en poblaciones porcinas, canal bovina y productos cárnicos en el departamento de Córdoba. Revista MVZ Córdoba. 2001;6(2):119-26. DOI: 10.21897/rmvz.532

20. Organización Mundial de la Salud (OMS). Manual sobre las cinco claves para la inocuidad de los alimentos. Ginebra: OMS; 2006 [acceso 26/01/2023]. Disponible en: https://www.who.int/es/publications/i/item/9789241594639

21. Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación ISO (ICONTEC). Norma técnica colombiana 1325. Industrias alimentarias. Productos cárnicos procesados no enlatados. Bogotá: ICONTEC; 2008 [acceso 26/05/2025]. Disponible en: https://www.academia.edu/25309307/NORMA_T%C3%89CNICA_NTC_COLOMBIANA_1325

22. Holguín M, Rubio B, Higuera R. Manual de técnicas de análisis para control de calidad microbiológico de alimentos para consumo humano Colombia. Ministerio de Salud. Instituto Nacional de Vigilancia de Medicamentos y Alimentos. INVIMA. División de Alimentos y Bebidas Alcohólicas. Sección de Microbiología de Alimentos. Bogotá: INVIMA; 1998.

23. Instituto Nacional de Salud (INS). Boletín epidemiológico semanal 05 de 2025. Bogotá: INS; 2025 [acceso 26/05/2025]. p.1-38. Disponible en: https://www.ins.gov.co/buscador- eventos/BoletinEpidemiologico/2025_Boletin_epidemiologico_semana_5.pdf

24. Rosado-Porto D, Bonivento-Calvo J, Salcedo-Mendoza S, Molina-Castillo A, Maestre-Serrano R, García ADC. Determinación de E. coli biotipo 1 y E. coli O157:H7 en canal de carne bovina en plantas de beneficio del departamento del Atlántico (Colombia). Rev Invest Vet (Perú). 2021;32(3). DOI: 10.15381/rivep.v32i3.18476

25. Anari MMH, Zamani-Moghaddam A. Molecular depiction and antimicrobial resistance pattern of Escherichia coli O157: H7 isolated from different stages of Slaughter in Chicken abattoir. Bull Env Pharmacol Life Sci. 2014 [acceso 18/04/2023];3:142-8. Disponible en: https://bepls.com/spl_v_2014/25.pdf

26. Alarcón MA, Escobar GS, Palma ME, Chang AF, Guaminga JR, Tutillo DO. Escherichia coli O157:H7 en carne molida comercializada en los mercados de Guayaquil. J Am Health. 2020;3(2):159-68. DOI: https://doi.org/10.37958/jah.v3i2.45

Published

2025-06-07

How to Cite

1.
Franco Anaya PA, López Gutiérrez LA, Ramírez L, Orozco-Ugarriza ME. Detection and serotyping of Escherichia coli O157:H7 in meat products commercialized in Cartagena de Indias, Colombia. Rev Cuba Med Tropical [Internet]. 2025 Jun. 7 [cited 2025 Jun. 9];77(1). Available from: https://revmedtropical.sld.cu/index.php/medtropical/article/view/1086

Issue

Section

Artículos originales